TuulikkiTepora

PITÄISIKÖ OPETTAJIEN JA VANHEMPIEN NYT ÄLÄHTÄÄ?

  • PITÄISIKÖ OPETTAJIEN JA VANHEMPIEN NYT ÄLÄHTÄÄ?

 

Opetushallitus on julkaissut uuden oppaan: Tasa-arvo on taitolaji – Opas sukupuolten tasa-arvon edistämiseen perusopetuksessa. On hyvä, että kaikenlaiselle kiusaamiselle, nimittelylle ja syrjinnälle on nollatoleranssi.  Opettajilla ja vanhemmilla on syytä olla yhteisiä toimintatapoja kiusaamisen kitkemiseksi päiväkodeissa ja kouluissa.

Haastan opettajat ja vanhemmat avoimeen keskusteluun muutamasta oppaan kannanotosta. Sivulla 67 mainitaan Sukupuolten tasa-arvo otsikon alla: Tasa-arvokäsite kattaa myös sukupuolen moninaisuuden eli hyväksyy ajatuksen, että sukupuolia on enemmän kuin kaksi. Sivulla 68 mainitaan Sukupuolitietoinen opetus – otsikon alla: Opetuksessa pidättäydytään sosiaalistamasta oppilasta hänen ulkoiseen sukupuoleensa. Sivulla 13 on otsikkona: Jokaisella on oikeus itse määritellä sukupuolensa. Sivulla 66 määritellään Sukupuoli koskemaan myös sukupuolirooleja, naiseuden ja miehuuden sosiaalisia merkityksiä ja yksilön sukupuoli-identiteettiä tai fyysisiä ominaisuuksia.

Olen eri mieltä kyseisistä kohdista. Sukupuolia on kaksi, mies ja nainen. Miessukupuolesta voi tulla isä ja naissukupuoli voi synnyttää jälkeläisen ja tulla äidiksi. Lapsen syntymään tarvitaan siis isä ja äiti. Sukupuoli-identiteetti tai sukupuolen ilmaus, joita käsitellään oppaan sivulla 66, voivat kuitenkin vaihdella monin tavoin miesten ja naisten keskuudessa. Se ei merkitse sitä, että sukupuolia on enemmän kuin kaksi.

Samalla sivulla 66 määritellään ’muita sukupuolia’.  Todellisuudessa transhenkilö on mies tai nainen, jonka kokemus itsestään ei vastaa syntymässä määriteltyä sukupuolta. Transgender on mies tai nainen, joka ei koe kuuluvansa selkeästi joko mies- tai naissukupuoleen. Transvestiitilla on tarve ilmaista pukeutumisellaan tai muulla tavoin eri sukupuolta. Intersukupuolisen henkilön sukupuoli on epäselvä, mutta tämä on poikkeus, mikä johtuu geenivirheestä tai raskaudenajan häiriöstä. Heitä on erittäin pieni vähemmistö. Vuosittain syntyy 5-8 lasta, joiden sukupuolta ei pystytä määrittelemään.

Opetushallituksen opas on julkaistu kuulematta opettajien ja vanhempien mielipidettä. Nyt on aika avoimeen kannanottoon opettajien ja vanhempien keskuudessa siitä, miten ja millaista opetusta koulussa ja lastentarhoissa annetaan. Nyt on aika, että eriävä mielipide tuodaan esille ja ilmaistaan se myös ääneen päättäjille.  Kuinka moni opettaja ja lasten isä ja äiti on valmis siihen, että lasta ei enää kutsuta tytöksi tai pojaksi? Kuinka moni opettaja ja vanhempi ovat sitä mieltä, että sukupuolia on enemmän kuin kaksi? Kuinka moni on samaa mieltä, että jokainen voi itse määritellä sukupuolensa sen mukaan, miten kokee? Emme voi antaa pienen vähemmistön tulla valtaamaan lastemme ja nuortemme kasvatusta ja aiheuttamaan heidän kasvu- ja kehitysprosessiinsa sekoittavaa ja valheellista hämmennystä. Vanhemmat ovat lastensa tärkeimmät kasvattajat. Opettajat tukevat vanhempia opetus- ja kasvatustehtävässä.

Olisiko nyt aika älähtää kuuluvasti?

Tuulikki Tepora, äiti, isoäiti ja luokanopettaja

Helsinki

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän KaleviHyyti kuva
Kalevi Hyytiä

Olen kanssasi täysin samaa mieltä.
7 vunukan äijä. Heistä 4 on tyttöjä ja 3 poikia.

Timo Lehtonen

Aiheeseen liittyvää luettavaa:

Tasa-arvotyö on taitolaji - Opas sukupuolen tasa-arvon edistämiseen perusopetuksessa (Opetushallitus, 2015) http://www.oph.fi/download/173318_tasa_arvotyo_on_...

Gender-vallankumousta lietsotaan nyt avoimesti kouluihimme http://juhaahvio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/217402-g...

Kansanedustaja: Miten ministeri perustelee sukupuolia olevan enemmän kuin kaksi? http://timolehtonen1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2158...

Opetushallitus ei tiedä montako sukupuolta ihmisellä on http://timolehtonen1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2154...
http://aitoavioliitto.fi/uutiset/kotimaa/opetushal...

Ihmisen sukupuolia on tasan kaksi (kirjelmä Opetushallitukselle 10.4.2016) http://aitoavioliitto.fi/wp-content/uploads/Opetus...

Sukupuoli-sanan merkitystä ei voi muuttaa ajatukselliseksi (kirjelmä Opetushallitukselle 6.1.2016) http://aitoavioliitto.fi/wp-content/uploads/Opetus...

Sukupuoli-sanaa käytetään väärin http://timolehtonen1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2078...

Käyttäjän PasiRipari kuva
Pasi Ripari

Ei ole ensimmäinen kerta* opetushallitukselta kun kyseisen laitoksen tuottama sisältö vaikuttaa lähinnä jonkin poliittisen agendan pönkittämiseltä, opetuksen laadun parantamisen sijaan.

(* http://www.verkkouutiset.fi/kotimaa/miina%20ville%...
"Ohje rasismin kitkemisestä opettajille: "Kaikki negatiivinen sivuutetaan ilman huomiota")

Mielestäni olisi tosiaan syytä älähtää, kun yhteiskuntamme perustaan pikkuhiljaa ujutetaan poliittista propagandaa.

Tiina Wiik

Olen aivan samaa mieltä. Riippumatta henkilökohtaisista arvoista tai uskomuksista, on lähtökohtaisesti väärin soluttaa lasten perusopetukseen epätieteellistä ideologiahömppää. Ihmisen sukupuolia on kaksi, se on yksinkertainen tieteellinen fakta. Lapsia vain hämmennetään tarpeettomasti heittämällä oikean biologianopetuksen rinnalle tällaista ristiriitaista, uskomuspohjaista propagandaa. Lisäksi se on äärimmäisen epärehellistä, että transsukupuolisuus ja cis-sukupuolisuus esitetään lapsille kahtena aivan yhtä hyvänä vaihtoehtona. Taitaa kuitenkin olla niin, että elämä oman sukupuolen hyväksyen on aika paljon helpompaa kuin hautaan saakka hormonilääkitysten ja kirurgian varassa eläminen. Tällaisella lisäksi ruokitaan lasten mahdollista hämmennystä omaan sukupuoli-identiteettiin liittyen, ja voidaan hämmennystä tukemalla muuttaa ohimenevä vaihe kroonistuneeksi tilaksi. 98% pojista ja 88% tytöistä, jotka kokevat hämmennystä sukupuolestaan, kasvavat vaiheesta ulos kunhan heidän annetaan rauhassa käydä puberteetti läpi. Nykyideologian mukaan sitä ei sallita, vaan lapsi pitää lykätä hormonihoitoon, jolla estetään puberteetin alkaminen, jotta lapsi voi toteuttaa koettua sukupuoltaan. Julmaa ja vastuutonta.

Olli Nurmi

Mitä muuta keinotekoiset jaottelut sen mukaan, mitä kullakin on jalkovälissä, on kuin epätieteellistä ideologiahömppä? Missään ei sanota, että poikien ja tyttöjen liikuntatunnit pitäisi pitää erillääm, näin kuitenkin tehdään.

Käyttäjän TuulikkiTepora kuva
Tuulikki Tepora

Varsinkin ala-asteella pidetään nykyisin yleisesti liikuntatunteja tytöt ja pojat yhdessä. Se on hyvä, sillä kahta liikuntaryhmää on opettamassa kaksi opettajaa ja joissakin kouluissa on mahdollisuus saada vielä resurssiopettaja tai avustaja kolmanneksi aikuiseksi. Yläasteella tyttöjen ja poikien fyysinen ero, voima ja nopeus, on jo niin suuri, että erilliset ryhmät ovat perusteltuja. Kyllä yläasteellakin voidaan järjestää yhteisiä tunteja. Se riippuu opettajien yhteistyöstä. Myös aktiivisti esim. jalkapalloa tai jääkiekkoa harrastavat tytöt voivat osallistua poikien liikuntaan, ja päinvastoin.
Pukuhuoneet ja pesutilat pitää kuitenkin olla omansa tytöille ja pojille.

Käyttäjän JakkoJohannes kuva
Jakko Johannes

Hyvä kirjoitus. Vanhempien ja opettajienkin pitäisi todellakin älähtää! Lasten ja nuorten tarkoituksellinen hämmentäminen oman seukupuoli-identiteetinsä käsittelyssä johtaa vain ongelmiin. Ei homoseksuaalisuudessa sinällään mitään pahaa, mutta jos jo pienestä lapsesta asti kannustetaan kyseenalaistamaan omaa seksuaalista suuntautumista jo ennen kuin sitä on lapsella edes olemassa on se jotain tosi ikävää ja kieroutunutta.

Alkaa jo vaikuttaa että jo ennestään laskevaa syntyvyyttä Suomessa yritetään tällä laskea entisestään, kun lapsesta asti aivopesty poloinen vielä keski-ikäisenä pohdiskelee oliko tämä kolmas hormonihoito ja leikkaus taas mieshestä naiseksi taaskaan hyvä veto. Syntyvyyden laskiessa on tietty enempi tilaa joillekkin muille kuin suomalaisille luonnollisesti syntyville lapsille. Niitä voi esim. adoptoida ulkomailta. Tilaa riittää myös niille joita tulee runsaasti koko ajan ja jotka ovat ainakin varmoja uskontonsa puitteissa sukupuoli-identiteetistään, naisen asemasta ja siitä että homoseksuaalit heitetään tornista alas :) Ajetaanko suomalaisia sukupuuttoon tarkoituksella? (Fooliokypärä pois ja iltauinnille mars :) -> )

Olli Nurmi

Kai ymmärrät kuinka ymmärtämättömästi ja vihamielisesti kirjoitat transsukupuolisista?

Käyttäjän TuulikkiTepora kuva
Tuulikki Tepora

Olli Nurmi!

En mitenkään suhtaudu vihamielisesti transhenkilöihin. Ihmettelen, miksi mielipiteen ilmaisua syytetään vihapuheeksi. Meillä on sananvapaus ja minulla on oikeus ilmaista oma kantani.
Ehdotan, että suomen kieleen pitää saada kaksi käsitettä kuvaamaan sukupuolia. Uusi sana voisi olla kenderi. Se on suora lainaus englannin kielen sanasta gender.
Sukupuoli tarkoittaa siis vain miestä ja naista, biologista totuutta hedelmöittävästä (mies) ja hedelmöityvästä (nainen.)(englannin kielen sex)
Kenderi tai sosiaalinen sukupuoli tarkoittaa sukupuolirooleja, kokemusta tai tuntemusta sukupuolesta sekä naiseuden ja mieheyden sosiaalisia merkityksiä.

Käyttäjän MarjaliisaHavio kuva
Marjaliisa Havio

Uskon, että pidätte itseänne sivistyneinä ja oppineina ihmisinä.Nyt olisi aika ottaa laput silmiltä ja perehtyä (!) sukupuolentutkimukseen ja lähitutkimusaloihin. Esitätte mielipiteitä. Kuten tiedätte, mielipide ja luulo ovat eri asioita kuin tieto.

Se että ihmisiä on erilaisempia kuin kuvittelette, ei tee todellisuudesta tahtomaanne. Nyt, teidän kannattaa opetella tosiasiat siitä mitä nykyään tiedetään ja unohtaa yksinkertainen todellisuuskuvanne.

Lukemattomat ihmiset maailmassa saavat uuden tiedon vuoksi tilaisuuden tulla tunnustetuksi omana itsenään, tasa-vertaisena kaikkien muiden ihmisten kanssa, kun on tiedon lisääntyessä alettu ymmärtää, että sukupuoli ei ole niin yksinkertainen ilmiö, kuin useimmat ovat tähän asti ( ja jotkut näyttävät vieläkin) luulleet.

Eihän kukaan ole kieltänyt biologisia tosiasioita lisääntymisestä, mutta sukupuoli on myös yksilöllinen kokemus, identiteetti ja sosiaalinen konventio. Sukupuolen määritteleminen perinteen, oman mielipiteen tai luulojen perusteella ei ole pätevä tapa kohdata todellisuus.

Käyttäjän TuulikkiTepora kuva
Tuulikki Tepora

Suomen kielessä on vain yksi sana sukupuoli. Se on puute. Suomen kieleen tarvitaan sana ja samalla käsite, mikä voi tarkoittaa sukupuolirooleja, kokemusta omasta sukupuolesta, sosiaalista sukupuolta jne. Englannin kielessä on kaksi käsitettä: sex ja gender. Sex tarkoittaa sukupuolijakoa mies ja nainen, gender sosiaalista sukupuolta.
Tasa-arvo on taitolaji - oppaassa sukupuolikäsite on sekoitettu laajaksi. Oppilaiden pitää saada oikeaa ja täsmällistä tietoa sukupuolista. Siksi sana sukupuoli (sex) tarkoittaa miestä ja naista.
Sana sosiaalinen sukupuoli (gender) tarkoittaisi sukupuolirooleja, ihmisen kokemusta omasta sukupuolestaan, naiseuden ja mieheyden sosiaalista merkitystä.
Nuo kaksi käsitettä - sukupuoli ja sosiaalinen sukupuoli - ovat aivan eri asiat. Sukupuoli on biologinen ja fyysinen todellisuus, sosiaalinen sukupuoli on kokemus tai tuntemus sukupuolesta.
Ehdotan suomen kieleen uutta sanaa: kenderi. Se tarkoittaisi sosiaalista sukupuolta ja olisi suora lainaus englannin kielestä.

Käyttäjän Jukka-PekkaRahkonen kuva
Jukka-Pekka Rahkonen

Sukupuolia on tasan kaksi. Sukupuoli käsitteenä liittyy suvun jatkamiseen. Uusi sukupuolentutkimus jonka tarkoitus on hämmentää selviä tosiasioita, on erittäin poliittisesti värittynyttä, eikä aina täytä edes tieteen kriteerejä. Kannattaa katsoa Norjassa tehty dokumentti asiasta:
https://www.youtube.com/watch?v=tiJVJ5QRRUE

Käyttäjän TuulikkiTepora kuva
Tuulikki Tepora

Kiitos Jukka-Pekka!

Olen erittäin huolissani siitä, että opetushallituksen kouluille suunnattu opas määrittelee käsitteen sukupuoli laajasti, niin että siihen kuuluisi myös tuo ns. sosiaalinen näkökulma. Olen täysin kanssasi samaa mieltä, että sukupuolia on vain kaksi. Lapsille ja nuorille pitää opettaa totuutta. Siksi käsitteeseen sukupuoli ei saa liittää mitään muuta. Sukupuolia on todellakin vain kaksi, mies ja nainen, hedelmöittävä ja hedelmöityvä.

Tarvitseeko naisten ja miesten erilaisuuden kirjo oman sanansa, mitä ei voi sekoittaa eikä yhdistää käsitteeseen sukupuoli?

Toimituksen poiminnat